טיפולי שיאצו בגיל הזהב
בתקופה האחרונה מגיעים אליי לקליניקה מטופלים מבוגרים. כשאני אומר מבוגרים, אני מתכוון למטופלים בגילאי 90-80. במרבית המקרים אחד מילדיהם הפנה אותם לטיפול בעקבות נפילה או חבלה, כשהם סובלים מכאבים ומגבלות בתנועה. המטופלים הללו חביבים עליי במיוחד.
אנו לא מודעים לכך כי בגיל מסויים הבריאות הופכת לעיסוק ועניין מרכזי בחיים. מטופלים רבים בגיל הזהב מבלים זמן ניכר בביקורים אצל רופאים שונים, מבלים בתור בקופ"ח ובבתי חולים. משמח אותי לדעת כי טיפול השיאצו מהווה עבורם 'חוג' ולא עוד פרוצדורה רפואית הכרחית. אני מניח כי הם רואים בכך הזדמנות לצאת מהבית, לתרגול גופני, לשוחח עם מישהו, לקבל מגע אנושי.
מישהו אמר לי פעם 'כולם מבקשים לעצמם אריכות ימים אבל אף אחד לא רוצה להזדקן …'. תהליך ההזדקנות הוא טבעי, במהלכו חווים הידרדרות במצב הבריאותי. סימני הזמן ושחיקת הגוף משפיעים על מערכות רבות. הידלדלות במסת העצם והשריר ובעיות בתפקוד המפרקים, מביאים לקשיים בביצוע פעולות יומיומיות. פגיעה ביציבה ושיווי משקל עלולים להביא לנפילות ופציעות. מאחר והעצמות 'שבירות' יותר, כל נפילה עלולה לגרום לפציעה חמורה, מלבד הכאב, תיתכן מגבלה בתנועה ואף להגיע לכדי אובדן כושר תנועה והעצמאות. לעיתים, קשיש שחווה נפילה מאבד את הביטחון העצמי וחושש לעמוד ולהתהלך לבד, מטופלים בגיל הזהב מתארים באוזניי תחושה איומה, מרגישים שהגוף בגד בהם והם אינם יכולים עוד לסמוך על עצמם, חלקם מסרבים להיעזר במקל הליכה או הליכון מחמת הבושה וממעטים לצאת מהבית. תורמים לתחושה זו גם הירידה החושית בעיקר בראייה ובשמיעה.
מבוגרים רבים סובלים אף ממחלות כרוניות כגון יתר לחץ דם, מחלות לב, סכרת ועוד. מצב הבריאות מושפע אף מתופעות הלוואי של תרופות. כאבים וסבל ממושכים משפיעים לרעה על מצב הרוח ורבים מן המטופלים מדווחים אף על דכדוך ומצב רוח ירוד.
כיצד יכולים בני ובנות גיל הזהב להיעזר בשיאצו ?
טיפול שיאצו כפוף כמובן לאבחנה ולכן הטיפול מותאם באופן אישי לכל מטופל. למשל, אדם הסובל מסימפטומים הנובעים מחוסר תנועה זקוק לטיפול מניע, אדם שסובל מלחץ וחרדה זקוק לטיפול מרגיע. בכל זאת ניתן למצוא קווי דמיון משותפים בטיפול שיאצו במבוגרים.
בכדי לשפר את היציבה ושיווי המשקל חשוב מאוד לשמר את תפקודם של המפרקים בגוף. בטיפול השיאצו נתמקד בהנעה רכה של המפרקים העיקריים בגוף בדגש על האגן-מפרק הירך, הברך, הקרסול והכתף. כמובן שמומלץ לתרגל ולהשתמש במפרקים רבים ככל האפשר כדי להזין ולשמר את תפקודם התקין. בדרך כלל המטופלים מקבלים הנחיות לתרגול במפגש ולאחר מכן בבית, המעודד אותם להפעיל מפרקים שונים כגון אצבעות, בהונות, חוליות הגב והצוואר, כתף, שכמה וכדומה.
בעיות נוספות נובעות מחוסר בתנועה כגון סימפטומים של מערכת העיכול, 'מעיים עצלות', עצירות, תחושת כבדות לאחר ארוחות, גזים, נפיחות ביטנית ועוד. במקרים אילו טיפול השיאצו מלווה בהנחיות תזונה והרגלי אכילה.
כמובן שטיפול שיאצו מקל על כאבים אקוטיים הנובעים מפציעות וחבלות, תפיסות שרירים וכדומה הטיפול מכוון אף לזרז את ההחלמה. בנוסף לכך עשוי הטיפול לתרום למניעת הידרדרות של מחלות קיימות .