zen garden

זן שיאצו

מהו זן שיאצו ?

זן שיאצו, שיטת טיפול במגע המתבססת על עקרונות הרפואה הסינית ושואבת השראה משיטות עיסוי סיניות ויפניות מסורתיות (דו אין, אנמה, אמפוקו). הטיפול מתבצע על מזרן, בלבוש מלא (כדאי להגיע עם בגדים קלים ונוחים). במהלך הטיפול, המטפל מפעיל לחץ לאורך מסלולים שונים בגוף (המכונים מרדיאנים), לשם כך הוא נעזר באצבעות, כפות הידיים, מרפקים וברכיים. באמצעות טכניקת הלחיצה המיוחדת לזן שיאצו ניתן לגרות את מערכות העצבים הסימפטתית והפרא-סימפטתית ולהשפיע על מערכת השרירים והשלד וכן על מערכות האיברים הפנימיות. מטרת הטיפול היא להחזיר את הגוף לאיזון ולאפשר לו שלווה וריפוי.
השיאצו המודרני התפשט ביפן תודות לעבודתו של המורה טוקוג'ירו נמיקושי (Tokujiro Namikoshi). בשנות החמישים אף זכה השיאצו להכרה ממשלתית כאחד ממקצועות הרפואה ונחשב כך עד היום. תלמידו, שיזוטו מסונגה (Shizuto Masunaga 1925-1981) פיתח את שיטת הזן-שיאצו. מסונגה ביקש לשלב בשיטה שלו את עקרונות הרפואה הסינית עם תחומי דעת נוספים שהעסיקו אותו. במקביל להיותו מורה ומטפל בשיאצו, שימש גם כמרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת טוקיו ותרגל זן בודהיזם. בשנות השבעים, ווטרו אוהשי, הביא את מסונגה ללמד בניו יורק ובסן פרנסיסקו, ואמנות הטיפול בזן שיאצו החל להתפשט במערב. שניים מספריו תורגמו לעברית והם מציגים את עיקרי השיטה ('זן שיאצו – איך להביא הרמוניה בין ין ויאנג', ו'תרגילי מרידיאנים').

מה מיוחד בזן שיאצו ?

בזן שיאצו מיישמים עקרונות מתוך תרגול זן בודהיזם. בדרך כלל הטיפול מתחיל באבחון המשלב תשאול קצר, התבוננות ומגע בבטן המטופל. הטיפול נגזר מתוך האבחנה ושם דגש מיוחד על 'הכאן ועכשיו', על מצבו של המטופל ברגע המפגש. תשומת הלב של המטפל מכוונת למגע ולנשימה, הלחיצות והתנועה נעשות ללא מאמץ או כח ומורגשת בהם הנוכחות של המטפל.
מסונגה כתב : 'כשילד זוחל בשובבות על גבו של מישהו, הוא מפעיל שלא במכוון לחץ שיאצו טוב. האנרגיה של קיומו ממוקדת כולה בכל תנועה ותחושת הכנות של הילד בפעולתו חודרת לגופכם ככוח מרפא בכל נגיעה. עליכם להעביר למטופלים שלכם סוג זה של ספונטניות ונוכחות. רק כאשר האגו נכנע, הלחץ על הגוף הופך לכוח חיים תומך, המוביל לבריאות ' (זן שיאצו, עמ' 66 )

למה זה טוב ?

נכון לומר כי זן שיאצו טוב לבני אדם ולא למחלות וסימפטומים שונים. ובכל זאת ניתן לומר שטכניקת המגע המיושמת בזן שיאצו מתאימה להתמודדות עם מכלול בעיות, החל בבעיות שרירים ושלד, בעיות במערכות פנימיות וכלה בבעיות שאנו מכנים רגשיות-נפשיות.

כיצד שיאצו מרפא ?

שיאצו הוא אמצעי לעורר את הגוף לשוב לאיזון. כמובן שהמטופל צריך להיות מודע לכך כי אורח חייו גרם לחולי ועליו לנקוט צעדים לניהול אורח חיים תקין כדי להיות בריא. ניתן להתייחס לשיאצו, הן כרפואה מונעת והן להתמודדות עם סימפטומים קיימים. טכניקת המגע המיושמת בזן שיאצו שואפת ליצור תחושת אחדות בין המטופל לגופו. מסונגה כינה תחושה זו 'חמלת החיים' והזכיר כי החיים עצמם מבוססים על אחדות : 'שאנו בריאים לחלוטין אנו חשים אחדות עם הגוף שלנו לעומת זאת כשאנו לא בריאים הבטן, הראש, הידיים והרגליים מופרדים ויוצרים תחושת זרות. אם אתם מטפלים בבטן שלכם היא יכולה להיות אתם, אך אם אתם מתעלמים ממנה הבטן תתעקש על קיומה' (זן שיאצו, עמ' 60).

כמה זמן אורך טיפול שיאצו ?

מטרת הטיפול היא שיקום התפקוד הנורמאלי של הגוף ולא טיפול בסימפטומים בלבד ולכן ככל שתקופת ההזנחה של הגוף נמשכה זמן רב יותר כך יארך הזמן הדרוש לאיזונו.
טיפול שיאצו ממוצע נמשך בין ארבעים וחמש דקות לשעה ורבע, תלוי בגיל המטופל, בריאותו והמצב הגופני בזמן הטיפול. לאחר שלושה עד חמישה טיפולים נצפה לחוש בהטבה בריאותית.

למה לצפות במהלך ולאחר טיפול שיאצו ? (או האם זה נורמאלי …?)

במהלך הטיפול מטופלים שונים חווים תחושות שונות. חלקם חשים תחושת נמנום, או תחושת ציפה, אחרים דווקא מתרכזים במגע ובתנועה. לאחר הטיפול אחדים ידווחו על תחושה של שלווה ורוגע אחרים חשים אנרגטיים במיוחד. כשמטפלים בבעיות כאב תיתכן החמרה למספר שעות ולאחריה הקלה, מטופלים מתארים חוויות של התמקדות הכאב למיקום ספציפי יותר ואחריו הטבה משמעותית או העלמות הכאב כליל.